HVad er baseball?

De fleste har hørt om sporten, men de færreste ved meget om den. Så hvad er Baseball? Baseball er en Amerikansk Sport der til forveksling minder lidt om Rundbold. Dog er Baseball meget anderledes på nogle punkter, men nemt at forstå.

Skæring Skole på besøg hos Århus Baseball Softball Klub

Skæring Skole på besøg hos Århus Baseball Softball Klub

Rundbold for viderekommende

Baseball er udsprunget fra et amerikansk "Bat-and-Ball"-spil som tilbage i det 18. og 19. århundrede mindede til forveksling meget det vi i Danmark kalder for Rundbold. Dengang hed spillet "Town Ball". Man kalder også denne type spil for "Safe Haven"-spil. Safe Haven-spil har man spillet rundt omkring i verden siden det 13. århundrede og måske endda længere.

Town Ball blev dengang spillet af alle, på samme niveau som Rundbold bliver spillet af alle i Danmark. Det var samtidig også et spil som blev spillet flittigt af soldater. Det kan måske forklarer udbredelsen af Baseball i USA i slut 1860'erne og derefter, men måske også de velkendte Baseball-uniformer, som den dag i dag stadig har ligheder med de karakteristiske borgerkrigsuniformer.

De åbenlyse forskelle

Baseball adskiller sig fra Rundbold i stor grad på få områder, men har selvfølgelig også små modifikationer, der gør at sporten alt i alt er en anden. For nemheds skyld vil vi kun fokusere på de mest åbenlyse:

1. Batting
I Baseball batter man til en bolt som bliver kastet op af en modspiller, som bliver kaldt for "pitcher". Pitcherens står ca. i midten af "infielden", som er det område indenfor basernes placering. Pitcheres job er at få bolden forbi batteren uden at batteren rammer den. For at gøre spillet mere lige, har man valgt at indføre en "Strike-zone", hvor det der bliver anset for at være gode bolde - som batteren burde slå på - skal passere. Strike-zonen er defineret som: bredten på "Home-plate" og højden der måles imellem batterens knæhøjde og brysthøjde. Pitcherens kast (pitch) og hvor bolden befinder sig ift. zonen vurderes af en dommer. Rammer bolden udenfor zonen, uden batteren slår efter den, kaldes bolden for en "Ball". Bliver der kastet 4 Balls, får batteren lov til at gå frem til første base. Rammer bolden indenfor zonen, uden den blvier ramt af batterens bat, tildeles batteren en "Strike". Får batteren 3 Strikes er han "Out" (Hvad der svarer til "død" i rundbold. Batteren må slå til alle bolde, men når der er en fordel i ikke at slå på Balls, prøver man selvfølgelig at vente på "det rigtige pitch". 

Rammer batteren en bold der ryger indenfor banens to "Foul-linjer" (linjerne der tegnes fra home-plate og flugter med hhv. første og tredje base) må batteren forsøge at nå til første base. Rammer batteren tilgengæld en bold som ryger udenfor banen, blvier det kaldt en "Foul Ball", som betyder at han ikke må løbe, men skal prøve igen. Foul Ball'en tæller dog for en strike, men man kan ikke få en tredje strike og på den måde blive "out" på en Foul Ball.

2. Stopper
I Baseball har man ikke en "stopper", som kan stoppe spillet hvis han får bolden, ligesom man har i Rundbold. I Baseball kan man få en baseløber ud på følgende tre måder:

1. Gribe ham ud (Ligesom i Rundbold). Hvis man griber en bold der bliver slået op i luften, er batteren Out.

2. "Tagge" løberen ud. Så længe løberen ikke rører ved en base, kan man røre ham med bolden og så er løberen "out". 

3. Force Out. Når batteren har ramt bolden og forsøger at komme til første base, kan man samle bolden op og kaste den hen til sin medspiller på første base. Når førstebasespilleren at gribe bolden og røre ved basen før løberen gør, er løberen Out. (Ligesom i M-bold)

3. Baseløb
I Baseball må der kun stå 1 baseløber på hver base. Det betyder, hvis der er en baseløber bag dig, som er på vej hen mod din base, skal du løbe videre. Det er det man kalder at være "tvunget". Er du ikke tvunget må du blive på basen, hvis ikke du tror du kan nå videre. Du må fx også ombestemme dig på vej hen til en base, hvis den base du kom fra stadig er tom. Men det kan selvfølgelig godt være falrigt sådan at skifte retning mellem baserne, da du jo nemt kan "tagges" ud i sådan en situation.

Hvis du vælger at løbe til næste base, uden at være tvunget, er det også svære for det andet hold at få dig Out. I denne situation er du nemlig ikke tvunget, så modstander holdet skal røre dig med bolden. Det er derfor man ser på TV at baseløberen "slider" hen til den næste base. Det gør han for at komme hurtigt hen til basen, uden at blive rørt med bolden. Var han tværtimod tvunget, behøver han ikke nødvendigvis slide, da modstanderen kun behøver at røre basen, imens de har bolden i hånden - hvilket er en hurtigere måde at få løberen ud.

I Baseball har man også en regel der hedder at "Tagge-op" eller "Tag-up". Det betyder helt enkelt, at du som baseløber kun må forlade din base, efter en bold der er skudt op i luften er grebet. Kommer man til at løbe før dette, eller satser på at den ikke bliver grebet, og den så ender med at blive gribet, skal man skynde sig tilbage og røre den base man kom fra, før man må løbe videre. Får modstanderen bolden hen til den base før baseløberen er man out. 

Ikke så svært

Selvom det kan virke lidt forvirrende, så er det faktisk ret ligetil. Man lære reglerne hen ad vejen og det er blandt andet det der både gør det udfordrende og sjovt. Det er de færreste der kan samtlige regler, men alle lære de vigtigste relativt hurtigt. Hvis du vil lære lidt mere kan du se Ninh Explains Videoen om Baseball lige her:

 

Hvordan starter jeg?

Hvis du synes det lyder som en sjov og interessant sport at komme igang med vil vi råde dig til at læse lidt mere om sporten og vores klub, ved at følge disse links: