Hvad er softball?

Trods Softball sjældent er noget man han hørt om i Danmark er det faktisk en større sport her i landet end Baseball. Danskere forveksler nogle gange navnet med "Softgun" og Amerikanere forveksler det med Slow Pitch Softball. Men hvad er Softball egentlig?

Århus Baseball Softball Klub til Fast Pitch Softball Kamp i Øksendrup hos Oysters

Århus Baseball Softball Klub til Fast Pitch Softball Kamp i Øksendrup hos Oysters

et hurtigere spil

Softball er en videreudvikling af baseball, som først var et indendørs alternativ. Spillet blev opfundet mere eller mindre ad hoc, som en leg for at fejre en vellykket basketball-kamp. En boksehandske blev brugt som boldt og et kosteskaft som bat. Deraf kommer navnet "Soft"ball.

Der er to typer Softball: Slow Pitch og Fast Pitch. Slow Pitch Softball er en form for "havespil" som, i USA, spilles især af familier, arbejdspladser osv. i weekenderne. Spillet er stille og rolig og det handler mest af alt om at have det sjovt. Lidt ligesom Rundbold i Danmark. I USA kalder man blot Slow Pitch Softball for "Softball".

I Danmark bliver der i større grad spillet "Fast Pitch Softball", som er en hurtigere version af både SLow Pitch og Baseball. Banen er mindre, så man har kortere tid til at reagere på vigtige spil. Pitcheren kaster underhånd og kan kaste næsten ligeså hurtigt som man kan i Baseball. Det betyder også at Batteren har kortere tid til at vurdere om en boldt er god eller dårlig.

Når man i Danmark taler om "Softball" så mener man "Fast Pitch Softball".

Forskellen på BAseball og Softball

Selvom Softball og Baseball grundlæggende er det samme spil med få forskelle, er der dog enkelte ændringer i spillet, som er vigtige at tage med:

1. Underhånds-Pitch
Som nævnt Pitcher man underhånd i Softball. Dog må alle spillere kaste overhånd i alle andre situationer end selve pitch'et. Du kan se denne video for at få indblik i hvad denne forskel gør for spillet:

2. Større Bold
Som du nok har set på videoen er bolden større i Softball og til manges overraskelse er den slet ikke blød, trods navnet. Den er faktisk ligeså hård som en Baseball. Størelsen på bolden betyder dog at det ikke er ligeså nemt at slå langt, da bolden har en større overflade men ikke en tilsvarende større massefylde.

3. Mindre Bane
En Softball Bane er betydeligt mindre i Softball, det gør det selvfølgelig nemmere at løbe til første base, men også nemmere for forsvaret at kaste bolden samme vej. Forskellen betyder at spillet virker mere aktivt og derfor kan det virke som et hurtigere spil. I Softball ser man også flere "bunts" (Batteren rammer kun bolden let, så den "triller" langsomt frem i banen, istedet for at slå til den) end man gør i Baseball. Det gør man, fordi man har en større mulighed for at komme på base, eller rykke spillere frem på baserne.

4. Baseløb
I modsætning til Baseball, skal man i Softball blive på sin base, indtil pitcheren har sluppet bolden. I Baseball må man godt gå væk fra sin base før der er blevet pitchet - dog på eget ansvar - for at få et tilløb til næste base. I Softball er banen så lille at dette ville være skadende for spillet. Derfor skal man blive på basen indtil pitcheren har sluppet bolden. Det betyder også at der er færre pauser i spillet, hvor man i baseball f.eks. ville prøve at kaste baseløberen ud, hvis han går for langt væk fra basen - det man kalder et pick off. Et pick off kan være spændende, hvis det ender ud som i videoen herunder. Dog kan det være langtrukken hvis pitcheren bliver ved med at kaste bolden hen til basen, istedet for batteren, og løberen hele tien når tilbage i tide. 

Ikke så svært

Softball er nemt at komme igang med, trods de mange forskellige regler. De grundlæggende regler lærer man hurtigt og resten lærer man henad vejen. Det at man kan lære noget nyt hver gang man spiller en kan, er det der er med til at gøre sporten ekstra interessant. Hvis du vil lære lidt mere om Softball, så kan du se denne Ninh Explains video:

Hvordan Starter jeg?

Du kan læse mere om vores sport og klub ved at følge de tre links herunder. Vi håber at se dig til træning en dag!